



JOINT STEERING GROUP MEETING PRIORITY AREA 7 AND 8 OF THE EU STRATEGY FOR THE DANUBE REGION (PA7 AND PA8 EUSDR)

AGENDA

DATE: MONDAY, JULY 8TH, 2024 – 11:00 A.M. TO 01:00 P.M.

WHERE: IHK ULM – HAUS DER WIRTSCHAFT

OLGASTRAßE 95 – 101, 89073 ULM, GERMANY SIEGFRIED WEISHAUPT HALL (7TH FLOOR)

| 11:00 am | Opening of the Meeting |
|----------|--|
| | Carmen Hawkins, Coordinator of PA8 of the EUSDR- Ministry of Economic Affairs, Labour and Tourism Baden-Württemberg Nirvana Kapitan Butković, Coordinator of PA8 of the EUSDR - Ministry of Economy and Sustainable Development, Croatia Lubica Pitlova, Coordinator of PA7 of the EUSDR - Ministry of Education, Science, Research and Sport, Slovakia Viktor Nedović, Coordinator of PA7 of the EUSDR - University of Belgrade, Serbia |
| | 10 min |
| 11:10 am | Welcome and Information by DG Regio Karolina Jasinska-Mühleck, Policy Coordinator – Programme Manager European Commission Directorate General for Regional and Urban Policy (DG REGIO) 10 min |
| 11:20 am | Short presentation of the PA8 Action Plan and activities, |
| | Carmen Hawkins and Nirvana Kapitan Butković |
| | A short presentation of the PA7 Action Plan and activities, including proposal for joint PA7/PA8 actions Lubica Pitlova and Viktor Nedović |
| | 40 min |
| 11:40 am | 10 min Updates of PA7 activities since the last SG meeting including WG activities Jaroslava Szudi and Dijana Štrbac |
| | 15 minutes including discussion and contributions |
| 11:55 am | Updates of PA8 activities since the last SG meeting including WG activities Carmen Hawkins and Nirvana Kapitan Butković |
| | 15 minutes including discussion and contributions |



















| 12:10 pm | Information on new PA 7 and PA 8 flagship projects candidates |
|----------|--|
| | HARMONMISSION (PA7) - Harmonize the implementation of the European missions on the Danube region level (tbc) Ondrej Zachar, Slovak Centre of Scientific and Technological Information, Slovakia (tbc) (5 min) |
| | DECIDE (PA8) Providing methods and tools for developing Circular Economy Business Models Claus Hoffmann, Center for Digitalisation Region Stuttgart, Böblingen, Germany (5 min) |
| | PLAN C (PA8) - Moving Plastics and Machine Industry towards Circularity Moving Plastics and Machine Industry towards Circularity Eva Breuer, Business Upper Austria – OÖ Wirtschaftsagentur GmbH, Linz, Austria (5 min) |
| | WE.Circular (PA8) Boosting digital and industrial capacity for sustainable circular transition of women entrepreneurs Ralitsa Zhekova, Regional Agency for Entrepreneurship and Innovations, Varna, Bulgaria (5 min) |
| 12:30 pm | Presentation on the Activities of Danube Strategy Point Cristina Cuc, Pillar Officer, Danube Strategy Point |
| | 5 min |
| 12:35 pm | Information on activities of Youth Council Members Ratin Sazedul (BW), Pejo Bosnic (BiH), Bence Bíró (HU), Philip Tudor (A), and further DYC members (tbc) |
| | 10 min |
| 12:45 pm | Closing words Dr. Patrick Rapp, State Secretary, Ministry of Economy, Labour and Tourism Baden-Württemberg 15 min including photos |
| 01:00 pm | End of Steering Group Meeting |
| 01:00 pm | Networking Lunch on invitation of EUSDR PA 8 Foyer of Ludwig Erhardt hall, 1st floor |
| 02:00 pm | Participation at Event "The Danube Region at the turn of times - Economic Cooperation and Hydrogen Supply Chains along the Danube" Ludwig Erhardt hall, 1st floor |

Notice: A photographer will be present for some time at the meeting.



















In the time from **10:30 to 11:00 am** we plan to take **photos** (family photos PA 7, PA 8, PA 7 + PA 8, ...). Steering Group Members of PA 7 and PA 8, Working Group Coordinators, Members of Working Groups, Members of Youth Council, Representatives of DG Regio and DSP, observers and guests are invited on behalf of EUSDR PA 8 to a **Networking Reception at 5 p.m. at Edwin Scharff Haus**, Silcherstraße 40, 89231 Neu-Ulm (please sign there the participant list "EUSDR").













